Ce este E.F.T?

Cu siguranță te-ai întrebat, cel puțin o dată în viață, ce rol au toate emoțiile pe care le simți, cum ar fi să nu le mai ai, de unde vin ele și unde se duc, după o vreme… Desigur ai trăit perioade intense, de fericire și bucurie imensă, la fel cum tot viața ți-a așternut în cale și momente de tristețe cruntă, dezamăgiri, suferințe peste care nu credeai că vei trece vreodată și care, au săpat adânc în tine. Dar, poate cea mai “neînsemnată” dintre întrebări, pe care nu ți-ai adresat-o decât fugar este aceasta: cum te afectează emoțiile tale?

Ei bine… este util să știi că în lumea largă există specialiști care studiază emoțiile de zeci de ani. Specialiști precum Dr. Paul Ekman, pionier în studiul emoțiilor, numit de Times Magazine unul dintre primii 100 cei mai influenți oameni de pe planetă și declarat al 59-lea cel mai citat psiholog al secolului 21… Recunoscut deja pentru descoperirea micro expresiilor faciale pe care le-a studiat mare parte din viața sa, mai bine de 60 de ani, Dr. Ekman este unul dintre colaboratorii de seamă ai F.B.I-ului și cel care a inspirat celebrul serial despre emoții, Lie to Me.

De la un astfel de specialist am învățat în pregătirea mea despre rolul emoțiilor în viețile noastre și cum se pot identifica ele pe chip. Așa am aflat că există studii conform cărora specialiștii au demonstrat că durata de viață a unei emoții în corpul nostru este de doar câteva minute (2-4 maximum). 

Ceea ce simțim ore/zile, chiar ani în șir după ce ea se produce, este doar efectul nostru, influența noastră asupra acelor emoții, retrăite la nesfârșit. Însă, chiar dacă știm cât trăiește o emoție, efectul acesteia este, de multe ori, exponențial mai mare decât ceea ce am simțit prima dată. Și atunci, întrebarea firească este:

Cum ne afectează emoțiile noastre?

Ai trecut vreodată printr-un eveniment mai puțin fericit, provocat pe neașteptate, care ți-a generat pe moment poate furie, indignare, mânie, dezgust, dezamăgire, etc, și pe care le-ai simțit intens, toate odată? Și tot ce ai simțit ai trăit, în acel moment, în solitudine, căci poate nu era nimeni lângă tine cu care să împărtășești repede ce s-a întâmplat? Ei bine…toate acestea sunt premisele creerii unei traume: un eveniment brusc, întâmplat pe neașteptate, care a creat emoții intens negative, căruia nu i-ai putut găsi în acel moment o rezolvare și pe care l-ai trăit în solitudine. Acestea sunt caracteristicile traumelor. 

 Acele traume care ne-au însoțit, încă din primii ani de viață, care ne-au determinat să decidem tot felul de convingeri despre noi, lume și viață (nu sunt suficient de bun/ă, nu merit nimic, oamenii sunt răi, superficiali, lumea e necruțătoare, viața e nedreaptă, etc) și care ne-au dictat realitatea sunt încă active în câmpurile noastre și în subconștientul nostru. Ce face o astfel de traumă din noi? 

Cu ajutorul acestor convingeri pe care le decidem în momentul formării traumei, mintea noastră va atrage și crea în realitatea noastră, zi după zi, an după an, numai acele evenimente în care noi să simțim exact acele emoții negative inițiale și să ni se demonstreze că: nu sunt suficient de bun/ă, nu merit nimic, oamenii sunt răi, superficiali, lumea e necruțătoare, viața e nedreaptă. Întrebarea firească în acest moment este:

Cum scăpăm de aceste tipare mentale, cum facem să nu mai retrăim aceleași traume la nesfârșit, simțind mereu acele emoții negative inițiale?

Multă vreme am fost tributară, ca fiecare dintre noi, emoțiilor negative și convingerilor limitative. Multă vreme am atras în realitatea mea oameni care să îmi demonstreze la orice pas că nu poți avea încredere în ei, că lucrul bun făcut este cel pe care îl faci singur, că nu poți pune bază pe cei din jur și că viața este mereu, doar o luptă. Învățată fiind să îmi scanez emoțiile și să îmi fac constant autoevaluări am observat că se repetau în viața mea situații în care simțeam la fel de fiecare dată, în care mi se demonstra câtă dreptate aveam când credeam toate cele de mai sus, despre mine, lume și viață.

E.F.T- Tehnicile de Eliberare Emoțională

Fiind un om care lucra deja de ceva zeci de ani cu terapii complementare, care cunoștea și psihologia și structura minții umane în urma cursurilor din facultate, nu mi-a fost greu să caut și alte metode prin care să îmi pot elibera subconștientul de credințele limitative, de tiparele disfuncționale și toate astea să le pot face, eliminând sursa lor: emoțiile negative.

Așa am descoperit E.F.T-ul (Tehnicile de Eliberare Emoțională) care presupun alăturarea tehnicilor din psihoterapia modernă de elemente ale presopuncturii din Medicina Tradițională Chineză. Îndrumată fiind în formarea mea de primul Master Trainer E.F.T și Marix Reimprinting din România, Oana Sorescu, am început o fascinantă călătorie în subconștientul meu, lucrând aproape zilnic cu Tehnicile E.F.T pentru eliberarea de aceste emoții negative.

Cum funcționează E.F.T?

I se mai spune și acupunctura fără ace. Sau Terapia prin ciocănituri. 🙂 Și asta doar pentru că E.F.T-ul presupune tapotarea (atingerea cu blândețe) a unor puncte de pe corp, care urmează traiectoriile meridianelor energetice din medicina chineză (meridiane care au fost demonstrate clinic prin imagistică RMN și CT încă din anii 1960). În timpul acestor tapotări, atât clientul cât și terapeutul E.F.T repetă anumite fraze de setare, le spunem noi, fraze construite din cuvintele clientului și care urmăresc deschiderea subconștientului, tocmai prin aceste bătăi ușoare pe punctele de presopunctură.

Odată accesat subconștientul, rolul tapotării prin diverse tehnici E.F.T este acela de a scădea intensitatea unei emoții negative, până a o reduce la zero. Dar este de ajuns oare să nu mai simțim o emoție negativă pentru ca ea să nu mai apară și în alte evenimente din viața noastră? Bineînțeles că nu…

Îți reamintești cum a fost creată trauma? Poate a fost un eveniment prin care ai trecut chiar în urmă cu câteva zile… Mai ții minte ce emoții ai simțit în acel moment? Oare, dacă stai un pic relaxat/ă, îți poți reaminti și alte momente în care ai simțit aceleași emoții, la aceeași intensitate? Și când altădată ai mai simțit la fel? Și când, înainte de aceste momente ai mai simțit exact aceleași emoții intens negative?

Subconștientul îți va servi în timpul sesiunilor de E.F.T exact acele evenimente din întreaga ta viață în care ai însuflețit din nou și din nou emoțiile negative, până la primul dintre ele, care, în cele mai multe dintre cazuri este o traumă experimentată în perioada preconștientă, adică între 0-6 ani, după unii specialiști 0-8 ani. Toate aceste evenimente este necesar, ulterior, să le lucrezi, îndrumat de un Practician E.F.T, cu tehnicile specifice. Abia după ce vei lucra asupra tuturor acestor evenimente și vei reuși să elimini emoțiile reînsuflețite din ele, vei ajunge la a te descotorosi de tiparul mental disfuncțional care le ținea în subconștientul și în câmpurile tale și anume, convingerile limitative despre tine, lume, viață.

Cu ce diferă E.F.T de alte terapii?

De câte ori ai trecut prin situații în care, repovestind un eveniment te-au încercat din nou lacrimile, furia, dezamăgirea și toate emoțiile pe care le-ai simțit atunci când chiar s-a întâmplat acel eveniment? Și de câte ori ai spus: nu îți mai povestesc, că mă enervez iar, că voi plânge iarăși, e prea dureros pentru mine? 

Ei bine, aceasta este adevărata “Magie” în E.F.T, căci nu e nevoie să te reidentifici din nou și din nou cu acele emoții negative, nici măcar nu este nevoie să povestești ce s-a întâmplat, ci doar să identifici împreună cu Practicianul emoțiile negative pe care le simți și să lucrați asupra lor. Apoi, dintr-o stare de normalitate și detașare, cu relaxare, înțelegere și acceptare, poți vorbi despre acel eveniment care până la E.F.T era extrem de dureros, fără ca emoțiile pe care tocmai le-ai lucrat să te mai afecteze. Este una dintre puținele terapii din lume care poate face asta dintr-o stare de siguranță, chiar și cu cele mai grele traume fizice sau emoționale.  Și, având în vedere că E.F.T-ul este practicat deja și în spitale din întreaga lume, efectele acestor tehnici vorbesc de la sine.

Cât durează efectul E.F.T?

La o primă vedere poate părea un pic complicat procesul acesta, însă practica demonstrează că odată lucrată o traumă cu E.F.T realizate corect de către un practician bun, acele emoții negative nu vor mai reveni în viața ta iar efectul este permanent. E magie? Desigur că nu… Este doar răspunsul firesc al minții noastre care, odată ce a înlăturat un tipar mental disfuncțional, acesta nu mai atrage în realitatea ta evenimente care să îți întărească convingerile. De ce? Pentru că, pur și simplu, ele nu mai fac parte din tine, mintea ta nu mai crede în ele, iar ele nu mai există în subconștientul tău.

Rescrierea tiparelor mentale nu înseamnă nici hipnoză, nici autosugestie, nici placebo și nici nu îți bagă nimeni în cap alte fraze/convingeri. Efectul a fost deja demonstrat științific de către specialiști. Poți citi mai multe despre Neuroplasticitate, capacitatea creierului de a crea noi legături între neuroni și de a se schimba în urma diferiților stimuli, chiar și la un creier afectat de atac vascular cerebral.

În ce cazuri se aplică E.F.T?

În literatura de specialitate sunt peste 100 de studii medicale care au dovedit deja eficiența E.F.T asupra diverselor condiții sau patologii. Un studiu recent desfășurat de către specialiști din S.U.A și Australia arată că o singură sesiune de E.F.T îmbunătățește considerabil unii dintre cei mai importanți markeri ai sănătății umane: durerea cu 57%, sindromul de stres postraumatic cu până la 32%, nivelul cortizolului cu 37% și depresia cu până la 37% (studiu AICI). Personal, din câte știu până acum nicio altă terapie actuală nu a demonstrat clinic că poate obține asemenea rezultate într-o singură ședință.

Studiile recente au arătat că Tehnicile de Eliberare Emoțională sunt eficiente în scăderea considerabilă a durerii, în probleme de infertilitate (atenție, nu repară trompele uterine îndepărtate chirurgical, nu face să crească organe la loc :)), depresie, anxietate, fobii, ADHD, abuzuri fizice și emoționale, sindromul oboselii cronice, insomnie, adicții alimentare și chiar a fost aplicată cu succes în diferite cazuri de stres post-traumatic sever în cazul veteranilor de război care au fost redați familiilor lor și integrați în câmpul muncii după numai câteva ședințe de E.F.T, aplicate după ani de medicație și îngrijire paliativă. 

Personal îți pot spune că am observat toate aceste concluzii ale studiilor deja existente și pe pacientele cu endometrioză cu care lucrez, pentru diferite aspecte: durerile specifice endometriozei, depresie și anxietate aferente endometriozei, infertilitate din cauza acestei patologii și a adenomiozei. Mărturiile clienților mei, pe care le poți studia la finalul acestui articol vorbesc de la sine.

Cum știu că funcționează pentru Mine?

Nu știi până nu testezi. Unul din principiile după care mă ghidez în viață este să nu iau nimic de bun, ci să verific. Experiențele clienților mei arată rezultate excepționale într-un parcurs cu E.F.T. La fel și multe dintre mărturiile pe care le vei citi pe internet. Adevărata probă o faci însă, numai tu. Rezultatul și reușita E.F.T-ului în cazul tău depind exclusiv de tine, de cât ești de dispus/ă să lucrezi cu tine și să te deschizi, iar efectele le vei putea vedea doar încercând.

Se spune că omul renunță la rău când se satură de el. Dacă acel moment în care te-ai săturat să tot atragi în realitatea ta numai situații în care să reînsuflețești emoțiile negative, boală sau relații disfuncționale a venit, te aștept cu drag să îmi trimiți un mesaj și să începem să lucrăm împreună!

Tu ești creatorul propriei realități! Tu ești cel/cea care poate face diferența în viața ta, construind-o și rescriind-o exact așa cum ți-o dorești! De ce nu…chiar acum? 🙂

Dacă îți dorești să lucrăm împreună te aștept să îmi scrii la: esentialisa@gmail.com.
Clarisa Iordache
Practician E.F.T și Matrix Reimprinting

Ce spun clienții mei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *