De multe ori ne surprindem, cu mirare, atunci când suntem puși în fața unui diagnostic medical. Oare cum a apărut această boală/afecțiune în corpul meu? De ce am eu X boală? Dar oare…cum am ajuns aici? Lista de întrebări este variată și pe măsura cunoașterii personale. Unii oameni consideră boala ca pe o pedeapsă, alții nu o înțeleg și cred că au o soartă potrivnică ce le stă mereu în cale. Sunt și oameni care înțeleg că noi înșine suntem creatorii propriei realități și atunci privesc boala ca pe semnalul de alarmă al organismului, consecință a faptului că multă vreme nu s-au prioritizat pe ei înșiși, ba, mai mult, au făcut tot felul de acțiuni care i-au condus aici. Dar dincolo de toți aceștia există și oameni care privesc o afecțiune ca pe cea mai mare oportunitate apărută în viața lor, pentru că ea le oferă șansa să lucreze asupra aspectelor pe care le-au neglijat de-a lungul timpului și care i-au adus până în acest punct.
Indiferent de ce parte a baricadei te afli… ai dreptate! Boala poate fi privită în toate modurile de mai sus, ba chiar în mult mai multe de atât. De ce? Pentru că suntem diferiți, dar mai ales, pentru că fiecare traducem aceste întâmplări din viața noastră pe măsura gradului de educație, înțelegere și conștiință la care ne aflăm.
Ce au în comun toți acești oameni și felul în care privesc afecțiunea? Ai ghicit: însăși ideea de boală! Și atunci, cum pot ei să transceadă această condiție medicală și să se poziționeze pe drumul către vindecare?
Încă de la început ar fi util să spunem că: ORICE BOALĂ SE VINDECĂ! Nu și orice om, însă. În orice filosofie spirituală ai căuta vei găsi această sintagmă plină de adevăr. Până și medicina modernă o confirmă: sunt N cazuri de persoane bolnave de cancere sau alte boli aparent incurabile, confirmate ca vindecate după o perioadă de timp și diferite tratamente alopate sau nu. Haideți să privim retrospectiv, cum ia naștere o boală? În acest caz ne va ajuta din plin copacul E.F.T din imaginea alăturată.
Simptomele = Frunzele!

Vizualizează ființa ta precum acest copac, frumos, falnic, colorat. Undeva, în timp, au apărut primele simptome ale unei boli cu care poate ai și fost, ulterior, diagnosticat/ă. Ele sunt răspunsul direct și imediat al organismului la faptul că în interiorul tău au loc procese care nu sunt compatibile cu sănătatea: o durere de cap, un nerv sciatic care generează imobilizarea coloanei lombare, poate sângerări menstruale abundente sau o tendinită apărută după exercițiile de la sală, respirație îngreunată la efort și lista poate continua.
Majoritatea dintre noi nu oferim prea multă atenție acestor simptome și, de cele mai multe ori, le tratăm cu indiferență, găsindu-le explicații precum: prea mult efort, lucrul îndelungat la birou…stresul! Atunci când ele devin supărătoare folosim, din păcate, automedicația pentru ca, în ultimă instanță, ajungem să ne adresăm specialiștilor. Însă aceste simptome, reprezentate în copacul nostru ca și frunzele arborelui nu sunt altceva decât semnale ale organismului pe care acesta își dorește să le luăm în considerare și să fim atenți la ce anume ascund ele:
Emoțiile = Ramurile!
În funcție de atenția pe care ne-o oferim, de regulă, putem observa că anumite simptome sunt însoțite, ori de câte ori apar, de anumite emoții: durerile de cap pot apărea,, de exemplu, după certurile cu șeful, în care ne înfuriem pentru task-urile absurde pe care ni le cere, ne temem să ne susținem punctele de vedere într-o situație conflictuală și trăim intens și la cote maxime în interior această teamă, apoi ne simțim dezamăgiți de reacțiile noastre, indignați de limitele pe care le avem. Durerile la menstră pot apărea, de exemplu, odată cu teama din adolescență legată de condiția de a deveni femeie (pentru că în multe cazuri nu ne-a explicat nimeni, ce înseamnă asta, mai exact, nu-i așa?) sau în timpul școlii, când a apărut și rușinea de a nu ne păta, de a nu ne vedea colegii care ar putea să râde de noi, neînțelegând procesele normale ale corpului. Durerile se întețesc, odată cu emoțiile noastre, pe măsură ce creștem, cu teama/ sau dorința intensă de a deveni mame, cu toate momentele lunare în care așteptăm o sarcină și nu vine, cu toate situațiile în care am avut o dispoziție nefericită și șefii/partenerii/familia/prietenii nu ne-au înțeles.

Evenimentele = Trunchiul!
Ai observat că, așa cum spuneam, o durere de cap, o criză de sciatică sau poate un cârcel banal apar în preajma unor anumite evenimente din viața ta? Poate atunci când trebuie să mergi la locul de muncă în care nu te mai regăsești, sau atunci când te întâlnești cu animiți oameni în compania cărora nu te simți în largul tău? Sau chiar atunci când îți este lumea mai dragă și te simți în formă, crezând că poți muta și munții?
Când ai simțit, dincolo de zilele trecute, indigestia pe care ți-a provocat-o cearta cu soțul/soția?
Dar înainte de acest moment, când ai mai experimentat aceleași gen de indigestie după un moment tensionat? La ultimul examen din sesiune, spui? Și înainte de acest examen, îți mai amintești vreun alt moment în care ai resimțit toate emoțiile intens negative în stomac, în urma cărora ai avut la fel, o zi sau mai multe chiar, de indigestie? Ah, parcă ții minte și acea zi din parc, când te jucai cu păpușa ta preferată și un alt copil ți-a smuls-o din mână, dorind să se joace și din greșeală i-a rupt hăinuța păpușii…. Aveai 3 ani… Cât mai mai plâns atunci și cum nici măcar vorbele mamei nu au reușit să te împace….
Toate aceste evenimente din viața ta sunt cele în care ai resimțit, din nou și din nou, în cadrul lor, emoțiile intens negative pe care le-ai retrăit la nesfârșit și care acum te fac să crezi că au legătură cu cearta cu soțul, șeful, sau vânzătoarea de la magazin. Mai mult, toate aceste evenimente, care nu sunt altceva, de fapt, decât trunchiul copacului nostru, sunt cele care țin emoțiile negative resimțite de tine și care au făcut, de fiecare dată, să ți se strângă stomacul de furie, frustrare, indignare, teamă, dezamăgire și altele…

Convingerile Limitative = Rădăcinile reale ale bolilor!
Privindu-l zi după zi pe șeful care îți cere task-uri din ce în ce mai multe și mai absurde, care îți depășesc fișa postului, sau pe soțul/soția care s-a pierdut cu firea și la această ultimă ceartă sau care chiar te-a ignorat pe deplin…. ce-ai gândit în acel moment intens în mintea ta? Ce-ai decis despre tine, lume, oameni și viață?
Oamenii sunt răi, neînțelegători, indiferenți, insensibili, oare? Viața asta e una plină de tristețe, neîmpliniri, urâtă și nedreaptă? Lumea e un loc periculos în care riști să fii foarte ușor rănit/ă dacă interacționezi cu cei din jur? Iar tu… tu ești mereu nedreptățit/ă, pe tine niciodată nu te ia nimeni în seamă, tu nu meriți altceva mai bun dacă nu reușești să te faci înțeles/asă, dacă nu îți susții până la capăt punctul de vedere nu meriți un salariu mai bun, nu meriți banii decât dacă muncești până la epuizare… mai continuăm, dacă dorești, dar cred că ai înțeles ideea.
Toate aceste gânduri care ți-au trecut cu o viteză amețitoare prin minte în timp ce fierbeai de furie la cearta cu șeful/soțul, în timpul ultimului examen la facultate sau chiar în ziua aceea din parc când păpușa ta s-a ales cu hăinuța sfâșiată nu sunt altceva decât convingerile tale, formate de mintea ta, despre tine, lume și viață. Convingeri care susțin acele emoții negative și care te determină să le simți repetitiv, din nou și din nou, în multe evenimente din viața ta. Convingeri care conduc la aceste emoții intens negative și care, la rândul lor, fac stomacul să ți se strângă, sângele să îți alerge mai repede prin vene, mușchii să ți se contracte. Convingeri care, în urma acestei înlănțuiri, generează, mai departe: cote alarmante de adrenalină și cortizol, hormoni de stres, dezechilibre hormonale, ritm cardiac și puls mărite și, în ultimă instanță: indigestie, crampe musculare, crize de tot felul, migrene, dureri cronice, orice alte simptome și, nu în ultimul rând… boala! Aceste convingeri limitative sunt cele după care tu ai trăit/simțit/acționat întreaga viață și sunt rădăcinile copacului tău!
Psihosomatica, știință care se studiază de multă vreme în facultățile de medicină din întreaga lume explică pe larg tot acest proces. E.F.T (Tehnicile de Eliberare Emoțională) vin însă cu soluția pentru toate cele de mai sus: eliberarea de emoțiile negative, plecând de la ce simți în prezent, față de simptomele/diagnosticul medical primit, pentru a trece prin evenimentele care au însuflețit în viața ta aceste emoții și ajung, în final, la convingerile limitative care te-au condus întreaga viață.
Aici începe adevărata transformare cu ajutorul E.F.T*, eliberarea și de aceste convingeri care, odată eliminate, vor declanșa în viața ta și oportunitatea de a te repune pe drumul către vindecare din boală, dar și acele sincronicități aparent inexplicabile ce vor transforma cu totul, în bine, viața ta.
De Ce?
Pentru că odată eliminate aceste convingeri care te făceau să crezi despre tine că nu ești suficient de…., că nu meriți să…., că oamenii sunt răi și indiferenți, lumea e un loc periculos, viața e nedreaptă și cine știe câte alte credințe de acest gen poți însufleți într-o existență, viața ta nu va mai fi compusă din evenimente care să vină pe drumul tău doar pentru a-ți da dreptate convingerilor tale. Cu alte cuvinte, nu vei mai atrage în realitatea ta nici acele situații, nici acei oameni care să îți demonstreze ce credeai altădată despre tine, lume și viață.
- Vrei să scapi de simptomele bolii cu care ai fost diagnosticat/ă? Eliberează-te de emoțiile negative care le susțin!
- Vrei să scapi de emoțiile negative pe care nu le mai poți gestiona și te macină? Descoperă și lucrează asupra evenimentelor din viața ta care le-au creat!
- Vrei să “vindeci” acele evenimente traumatizante din viața ta? Descoperă și lucrează asupra convingerilor limitative pe care ți le-ai format în cadrul lor!
- Vrei să lucrezi asupra acestor convingeri limitative? Realitatea ta chiar poate fi așa cum ți-o dorești!
Programează-te acum la ședințele de consiliere E.F.T cu mine și te voi ghida pas cu pas în acest proces!
Tu ești creatorul propriei realități! Tu ești cel/cea care poate face diferența în viața ta, construind-o și rescriind-o exact așa cum ți-o dorești! De ce nu…chiar acum? :)

* E.F.T (Tehnicile de Eliberare Emoțională) nu înlocuiesc sfatul sau tratamentul medical. Dacă ești diagnosticat/ă cu o condiție psihică, dacă urmezi un tratament medicamentos oferit de medicul psihiatru te rog să nu îl întrerupi și să te adresezi medicului tău curant!
* Dacă vrei să afli mai multe despre E.F.T am scris AICI pe larg un articol pe care îl poți consulta.
Ce spun clienții mei?





