Cum îți alegi Aromaterapeutul?

Nu mi-au plăcut niciodată generalismele, în niciun domeniu, cu atât mai mult când sunt legate de sănătate. S-a demonstrat, deja, că suntem unici și, dacă mai era nevoie, am învățat clar (sper eu) pe pielea noastră că ceea ce se potrivește unor oameni nu se potrivește celorlalți. Uneori, ceea ce pentru unii chiar funcționează, altora le poate fi nociv.

Când vine vorba despre Aromaterapie (la fel ca și în medicină) lucrurile nu stau deloc diferit. Deoarece omenirea se îndreaptă, din ce în ce mai mult spre remedii naturale, Aromaterapia a luat avans uimitor în ultimii ani. Însă, așa cum era de așteptat, și Aromaterapeuții s-au înmulțit și ei, tot peste noapte. Abundența de informații online este astăzi covârșitoare. În multe cazuri găsești cam aceleași principii, indicații și formule. Pentru că, de cele mai multe ori, simplu înseamnă să iei deja de-a gata…

Desigur că există și aromaterapeuți cu prestanță și de calitate. Sunt puțini, totuși și, de cele mai multe ori sunt atât de ocupați că nu stau prea mult pe internet. Găsești paginile lor de contact, câteva sfaturi practice, informații cu adevărat prețioase și abia de la acel punct înainte începe călătoria ta. Dar, până la a descoperi acei oameni valoroși care fac performanță în Aromaterapie este nevoie să sapi mult, să dai multe informații la o parte ca să ajungi la ei. Și atunci, întrebarea apare firesc: Cum ne alegem Aromaterapeutul?

  1. În primul rând este important ce anume vrei de la specialistul Aromaterapeut. Asta se traduce în a-ți defini ție întâi, foarte clar, cum dorești să folosești uleiurile esențiale? Dacă ai nevoie de ele doar pentru a împrospăta aerul din camere, pentru a crea o curățenie lună în casă și pentru a te bucura de efectele lor aromatice olfactive atunci poți apela la unul din miile de consilieri în aromaterapie pe care îi găsești la o simplă căutare pe internet sau chiar urma sfaturile pe care le găsești la tot pasul, extrem de utile. Reține, însă că este foarte important și la acest nivel să îți selectezi cu grijă sursele din care îți extragi informațiile!

2. Dacă scopul tău este de a folosi Aromaterapia aplicând uleiurile esențiale pe piele, iarăși te va ajuta mult internetul, dar mai ales, un consilier în Aromaterapie, care are cunoștințe solide despre aplicarea uleiurilor esențiale în condiții de siguranță pe piele.

Minime reguli de bun simț privind dozajele, posibilele reacții alergie, utilizarea la nou născuți și precauțiile și interdicțiile utilizării anumitor uleiuri în sarcină și alăptare sunt informații pe care majoritatea consilierilor certificați în Aromaterapie ți le pot oferi, fără prea mult efort.

3. Dacă te-ai hotărât să folosești și intern Aromaterapia, deja lucrurile încep să stea altfel. Din punctul meu de vedere, în urma unor ani de când urmăresc această evoluție a Aromaterapiei și la noi în țară, internetul astăzi abundă de sfaturi privind diferite protocoale de folosire internă a uleiurilor esențiale.

În momentul în care alegi să folosești un protocol (general) găsit pe internet înseamnă că deja ai semnat un contract în alb, prin care ți-ai asumat că dacă ceva merge prost (supradozaj, reacții alergice, șoc anafilactic, etc) ești răspunzător pentru propria viață (a ta sau a copilului căruia îi dai să înghită). 

De ce spun asta? 

Abundă internetul în sfaturi de folosire necorespunzătoare a uleiurilor esențiale: mentă la copii sub 6 ani, număr mare de picături din uleiurile calde și nu numai (deși un Aromaterapeut certificat și care are la bază școală de aromaterapie știe că altele sunt regulile în Aromaterapie), uleiuri folosite fără discernământ și fără analize medicale specifice pentru o anume afecțiune/boală, care ajung să facă mai mult rău în alte părți ale organismului.

Diferența între un consilier în Aromaterapie și un Aromaterapeut specializat în terapia științifică a uleiurilor esențiale este colosală. Pe scurt: consilierul poate recomanda protocoale generale, Aromaterapeutul școlit în terapia științifică alege acele uleiuri esențiale potrivite nevoilor corpului tău, colaborând cu un medic, nutriționist de specialitate, și îți oferă o variantă în urma unor analize specifice, creându-ți propriul tău protocol personalizat. Asta înseamnă că ia în calcul și eventualele interacțiuni între compoziția chimică a unui ulei și cea a altuia, precum și nevoile particulare ale corpului tău, ca tu să fii în siguranță cu folosirea lor.

4. Dacă dorești să folosești uleiurile esențiale pentru o anumită boală sau afecțiune. Iarăși, recomandarea ar fi să îți alegi un medic cu competențe în Aromaterapie, un Nutriționist cu competențe în Aromaterapie sau un Aromaterapeut certificat în terapia științifică, dar care are totuși și cunoștinte temeinice asupra bolii tale și care lucrează, la rândul său, cu medici specializați. Să luăm, de exemplu Endometrioza, despre care până în urmă cu câțiva ani abia auzeai/găseai câteva informații disparate și acealea destul de departe de realitate. (Pentru a afla ce este endometrioza sau, dacă ai nevoie de ajutor și informații le poți găsi pe www.eusiendometrioza sau pe pagina de Fb a Asociației Eu și Endometrioza).

Contractul semnat în alb presupune să urmezi protocoale generale găsite pe internet sau furnizate de: “prietena cuiva despre care am auzit că este consilier aromaterapeut”, verișoara cuiva despre care ai aflat că a recomandat altcuiva o variantă de uleiuri pentru o boală ca a ta sau asemănănătoare”, membrii grupurilor din care faci parte și despre care ai observat că au avut reușite.

Din păcate, aceste alegeri te pot costa scump. Deoarece, orice boală depinde de foarte mulți factori pe care nu îi iei în considerare atunci când folosești fără discernământ uleiurile esențiale sau nu ești ghidat de cineva cu competențe și cunoștinte temeinice.

Efectele se văd în timp. În primă fază te poți bucura de o victorie de moment, care îți va demonstra că uleiurile esențiale chiar funcționează. Asta în cel mai fericit caz. Ulterior însă este posibil să descoperi efectele pe termen lung ale acestor alegeri neinspirate. Într-o boală precum endometrioza (dar nu numai) aceste efecte pot fi dramatice și cu repercursiuni serioase asupra organelor și evoluției bolii.

Și atunci...cum alegem?

Caută și iar caută! Alege informații de calitate, oameni de calitate, în detrimentul marketingului. Renunță la sfaturile generale. Tu ești unic/ă iar protocolul tău aromatic este vital să fie la fel!

Oferă-ți întotdeauna acele variante care să te avantajeze, care să îți redea sănătatea și starea de bine fără a face rabat și fără a obține toate acestea stricând altele în corpul tău!

Caută oamenii specializați pe afecțiunile tale, oamenii care au experiență și cazuistică în privința bolilor cu care te confrunți, nu variante minune, garantate peste noapte!

Amintește-ți că această călătorie în lumea aromaterapiei este un parcurs de durată care începe, întotdeauna cu Tine și de la Tine! Nu aștepta pe cineva să te salveze cu o rețetă minune! Lasă-te ajutat/ă, îndrumat/ă, dar asumă-ți că munca și responsabilitatea  pentru starea ta de bine îți revin ție!

Privește și analizează de două ori rețete minune! Și amintește-ți că orice terapie, fie cu medicamente alopate, suplimente nutritive, sau complementară este rezultatul unui proces PERSONALIZAT nu al rețetelor general valabile.

 

Amintește-ți mereu că dacă îți dorești calitate, ea costă! Trucurile gratis sunt pentru marketing, calitatea vine întotdeauna cu un preț.

Nu în ultimul rând alege pe cineva cu care rezonezi! Același lucru îl va face și Aromaterapeutul cu tine. 

Dacă îți dorești să lucrăm împreună sau ai nevoie de îndrumare pentru Endometrioză te aștept să îmi scrii la: esentialisa@gmail.com.
Clarisa Iordache
Aromaterapeut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *