Cum te ridici când vrei de fapt să cazi?

Am fost cu toții în situații critice. Imposibile. În momente în care am crezut că lumea se prăbușește. Și așa era. Lumea noastră, doar. Cu toții am trecut prin ceea ce se cheamă o “criză”, fie interioară, fie una creată la nivel global, precum această pandemie cu care ne confruntăm cu toții de ceva luni încoace. 

Ni s-a părut că nu vom mai ieși din asta niciodată. Sau poate am crezut că vom trece peste. Dar acest “peste” nu înseamnă rezolvarea situației. Cum ieșim dintr-o criză și ne asigurăm că nu vom mai face și altădată, aceiași pași?

Întrebarea este, nu cum trecem prin ea, ci ce se întâmplă după? Cum ne ridică când vrem, de fapt, să cădem și mai mult?

Simplu nu e și nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de asta. Uneori, aceste situații critice cu care ne confruntăm se pot fi cu totul noi în viața noastră. Ceva cu care nu ne-am mai confruntat până acum și, implicit, nici nu știm cum să reacționăm. 

Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru tine este să îți dai timp. Să ai răbdare cu tine și cu tot ce ți se întâmplă. 

Privește ca un spectator situația prin care treci. Nu lua decizii pe moment, indiferent cât de greu ar părea, sau cât de urgent. Nimic nu este urgent pe această lume, așa mi-a spus odată una dintre cele mai deștepte femei pe care le-am cunoscut. 

"Tu nu ești pe pământ pentru a îndeplini speranțele altora! Singura și unica ta responsabilitate constă în a deveni tu însuți, în a recunoaște cine ești".
OSHO

Respiră și analizează situația, abia după ce a trecut criza și începi să ieși din ea. Întunericul este absența luminii se spune. Așadar, fă lumină, în cel mai adânc întuneric în care ești. Iar ca să faci asta ai nevoie de calm. Așadar… Respiră!

Fii obiectiv/ă în analiza pe care o faci, cât mai obiectiv posibil. Orice situație poate fi analizată cu diagrama SWOT (puncte tari, puncte slabe, amenințări și oportunități). 

Nu uita, oricât ai simți că nu mai ai la îndemână nicio pârghie, că acesta este doar un sentiment de neputință, nu realitatea. Cunoștințele acumulate de-a lungul vieții, experiența și educația din școlile prin care ai trecut nu ți le-a luat nimeni. Sunt toate acolo și pe toate le poți pune să lucreze pentru tine. 

Fă-ți o listă cu tot ce știi să faci. Apoi vezi cine are nevoie de expertiza ta. 

Folosește-te de tot ce știi și de tot ce ai! Dacă știi să meditezi, fă meditații. Dacă nu știi cum se fac găsești online o mulțime de variante: de relaxare, de calmare a minții, de refacere a sufletului, de căutarea răspunsurilor interioare, etc. 

Evită știrile alarmante și ascultă conferințe motivaționale în schimb, urmărește tutoriale online sau înscrie-te la un curs nou!

Întotdeauna este loc de mai bine, oricât de specializat/ă ai fi! Așadar, învățarea te ajută să capeți competențe noi și, în același timp îți ține mintea ocupată constructiv!

Este important, de asemenea, să te înconjori de oameni pozitivi. Știi tu, acei oameni care nu îți cântă în strună de cât de lovit/ă ești, nici nu se bucură de situația ta, ci acei oameni care știu să te sprijine, să îți fie alături și, să vină cu propuneri de soluții, dacă le ceri asta!

Vindecarea este o artă. Presupune timp. Presupune practică. Presupune dragoste.
Maza Dotha

De mare ajutor îți vor fi uleiurile esențiale, despre care se știe deja că lucrează atât la nivel fizic, cât și la nivel mental, spiritual, vibrațional. Aromaterapia te ajută să îți schimbi rapid starea de spirit, atunci când folosești aromatic, olfactiv uleiurile esențiale, dar și cu ajutorul masajelor. 

Câteva variante ar fi bergamota, menta, portocalul, tămâia, smirna, cedrul și, în general, mai toate esențele de conifere, copaiba și mușețelul/. Cât mai albastru, cu atât mai bine!

Desigur că, dacă ești o persoană orientată către rezultate și nu să își plângă de milă, te poți îndrepta către psihoterapie, sau  una dintre metodele cele mai la modă, cum ar fi Terapia de Eliberare Emoțională. Cu aceasta din urmă te pot ajuta și eu, dacă rezonezi cu munca mea. Iar despre E.F.T poți citi mai multe, AICI!

Nu în ultimul rând, un consilier specializat în dezvoltarea personală te va ajuta mult dacă, la ieșirea din criză alegi să te reorientezi spre altă carieră, sau alt set de valori personale, sau pur și simplu îți dorești să te sprijine și ghideze cineva, în punctele cheie din viața ta, cărora, momentan, nu le vezi o rezolvare. 

Indiferent ce alegi și funcționează pentru tine, important este să pornești de undeva. Să nu te lași târât/ă în stări care te pot afunda și mai mult în criză. Să nu te lași îngenunchiat/ă. Să te ridici. Și da, cum spuneam, nu este ușor. Dar depinde doar de tine să o faci. Dacă vrei. 

Despre acest DACĂ VREI și importanța lui poți citi această listă de 10 reguli pe care le-am conceput spre a-ți fi de ajutor în alegerile pe care le faci pentru viața ta. Iar dacă ai nevoie de ajutor în ceea ce privește Aromaterapia, E.F.T, Consilierea personală, ei bine, eu sunt aici! Și îmi poți scrie la: esentialisa@gmail.com.

Succesul depinde doar de curajul de a face primul pas și perseverența de a-i așeza pe următorii, pe calea potrivită ție!
Clarisa Iordache
Consilier Dezvoltare Personală

2 thoughts on “Cum te ridici când vrei de fapt să cazi?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *